Satovi

TAG HEUER OSVJEŽAVA ORIGINALNI MONACO SAT

Kao nevjerojatno remek djelo umjetnosti i urarstva, Monaco Piece d’Art je najjedinstveniji TAG Heuer omaž ikoničnom Monaco modelu, koji je lansiran pre pola vijeka…

TAG Heuer je kreirao unikatni Monaco Piece d’Art model, kao kulminaciju proslavljanja pedeset godina postojanja Monaco modela. Ova restaurirana i dekorirana vizija originala iz 1969.godine, bit će dio urarske aukcije Game Changers koja će se održati u New Yorku, pod okriljem aukcijske kuće Phillips, 10.prosinca ove godine. Profit od prodaje ovog modela će biti doniran američkoj humanitarnoj organizaciji, United Way of New York City. Posvećeni poboljšanju životnih uvijeta neprivilegirane djece i njihovih obitelji, TAG Heuer će podržati ovu organizaciju u njihovoj obrazovnoj kampanji, ReadNYC.

Monaco Piece d’Art

Monaco Piece d’Art model nastao je kao djelo TAG Heuer stručnjaka. Odabran iz TAG Heuer muzeja koji se nalazi u njihovom sjedištu u Švicarskoj, sat sadrži originalni Calibre 11 – prvi automatski navijajući kronografski mehanizam, koji je lansiran upravo u Monaco modelu 1969.godine, uz originalnu čeličnu narukvicu.

“Kako smo se bližili ovom značajnom momentu, Heritage odsjek brenda se pitao koji poklon bi mogli ponuditi Monaco modelu za njegov pedeseti rođendan. Odlučili smo kreirati unikatno izdanje, koje je pravo umjetničko djelo koje obilježava našu ikonu i predstavlja omaž njenoj jedinstvenosti. Uzeli smo originalne komponente i dekorirali ih, a to je nešto što do sada nikada nije bilo urađeno”, objašnjava TAG Heuer Heritage direktor, Ketrin Eberle-Devo.

Najinteresantniji aspekt unikatnog urarstva jeste njegov dekorirani mehanizam, koji se može vidjeti kroz prozirnu poleđinu kućišta. Inicijalno, ovaj dio sata je bio zatvoren, ali su vrsne zanatlije TAG Heuer brenda isjekle kružni oblik od nehrđajućeg čelika i zamijenile ga safirnim kristalom, te je upravo to poboljšanje osiguralo nesmetani pogled na dekorirani mehanizam.

Urari su rastavili mehanizam i njegove komponente, kako bi radili na svakom djelu kronografskog modula. To je uključivalo oblikovanje svih komponenti i poboljšanje elemenata ravnim graniranjem, poliranje funkcionalnih površina i glava šrafova, kao i dodatak tri nova dragulja, što nas dovodi do točno dvadeset rubina.

Najimpresivnija umjetnost majstora svakako se vidi na mostovima: ručno graviran, u fontu koji nas asocira na sedamdesete godine, kronografski most za minute i brojač sekundi sadrže ispis “Cal. Eleven”, sa ispisom “Monaco” koji se pojavljuje na mostu koji broji sate. Dva mosta su morala biti u potpunosti redizajnirana, jer su njihove originalne verzije bile previše tanke za bilo koji vid obrade, a posebno za graviranje. Disk datuma je također zamijenjen, pa se sada brojevi pojavljuju u crvenoj boji, umjesto u crnoj.

Nevjerojatno precizna izrada

Ručno dekoriranje ovog modela zahtijevalo je najviši stupanj stručnosti i umješnosti. Četiri majstora urarstva radila su na Monaco Piece d’Art tokom perioda od tri mjeseca. Morali su kreirati specijalne alate kojima će raditi, jer ono što im je bilo potrebno do tada nije postojalo. Također, u ovom projektu nije bilo mjesta greškama, a dekoracija je morala da biti ručno izrađena u cijelosti, jer mašine ne bi mogle procijeniti kvalitetu rada. Ljudski dodir dao je urarima priliku da ostave svoj trag na mehanizmu, kućištu i cjelokupnoj estetici, poboljšavajući originalnost i vrijednost finalnog modela.

Poklon kutija koja krije posebnu priču

Monaco Piece d’Art model predstavljen je u specijalnoj drvenoj kutiji, koja je dekorirana crvenim lakom. Bijeli kožni interijer koji se u njoj nalazi, u sebi čuva isječak od nehrđajućeg čelika sa kućišta i lupu. Povijesno Monaco liflet koji je bio obavezni dio pakiranja originalnog modela također je dio ove ponude. Intrigantna poleđina kućišta predstavljena je u umjetničkom komadu koji je uradila renomirana vizualna umjetnica, Julie Kraulis. Njen crno-bijeli crtež je uramljen istim drvetom od kog je napravljena kutija, dok se pored toga u njoj nalazi kopija Paradoxical Superstar, koju je potpisao počasni direktor brenda. Knjiga je objavljena u čast pedesete godišnjice Monaco modela, a sadrži arhivske isječke i skice dizajna i mehanizma ikoničnog urarstva.

Godina proslave

Predstavljanje ovog originalnog modela dolazi nakon lansiranja pet Monaco sata ograničenog izdanja, koji u sebi sadrže duh svake dekade koja je prošla od kreiranja prvog sata sa ovim imenom. Satovi su bili predstavljeni individualno, kao dio ekskluzivnih događaja u važnim gradovima tokom čitave ove godine. Prvi model, inspiriran sedamdesetim, predstavljen je tokom Monaco Formula 1 Grand Prix, dok je drugi, kreiran kao omaž dekadi osamdesetih, bio zvijezda Le Mans događaja. Treći model koji je posvećen devedesetim otkriven je tokom Formula E šampiona u New Yorku, četvrti, osmišljen kao omaž ranim 2000-im, debitirao je u Tokiju, dok je peti model posvećen periodu od 2009. do 2019.godine službeno predstavljen u Šangaju.

 
 
KOLEKCIJA SATOVA VACHERON CONSTANTIN

KOLEKCIJA SATOVA VACHERON CONSTANTIN

Postoje samo dva trenutka kada se vrijeme gotovo potpuno zaustavi - kad ste u karanteni tjednima i kad vam se svaki dan čini potpuno isto...

CARTIER KOLEKCIJA SATOVA

CARTIER KOLEKCIJA SATOVA

Cartier je tvorac brojnih remek djela urarske industrije, od 1911.godine, pa sve do danas…

BULGARI KOLEKCIJA SATOVA

BULGARI KOLEKCIJA SATOVA

Talijanski luksuzni brend Bulgari predstavio je svoju najnoviju kolekciju satova ograničenog izdanja, 2020 BB Cities ...

NAJTANJI MEHANIČKI SAT SVIJETA

NAJTANJI MEHANIČKI SAT SVIJETA

Najtanji ručnonavijajući mehanički sat svijeta, prešao je veliki put od svoje konceptualne faze…

RAZMISLITE O AVANTURI I NE MISLITE NA VRIJEME

RAZMISLITE O AVANTURI I NE MISLITE NA VRIJEME

Moderno doba donijelo je sa sobom brojne privilegije u kojima možemo uživati ​​svaki dan, ali istodobno je gotovo potpuno poremetilo naš način života ...

BREITLING SAT

BREITLING SAT

U svemiru Breitling marke, ono što je staro, ponovno je postalo novo ...

SAT KOJI BIRA NAJPOPULARNIJI VIZIONAR SVIJETA

SAT KOJI BIRA NAJPOPULARNIJI VIZIONAR SVIJETA

Elon Musk se rijetko kada može vidjeti sa satom na ruci, osim kada odluči da se pohvali svojim specijalnim TAG Heuer Carrera Calibre 1887 SpaceX Chronograph izdanjem…

JACQUET DROZ NOVITET

JACQUET DROZ NOVITET

Brend sata Jacquet Droz predstavio je za ovu godinu novu interpretaciju svoje ljubavne leptir mašne...

X