Satovi

VATRENI DIZAJN NOVE MONACO EDICIJE

Sa velikog ekrana u stvaran život… TAG Heuer je predstavio drugi, od pet limitiranih Monaco satova koji obilježavaju 50 godina ikoničnog modela.

Proslava rođendana održana je u Le Manu u Francuskoj, u mjestu gdje se odvijala radnja filma “Le Mans” iz 1971. godine, u kojem je Monaco sat nosio glumac Steve McQueen.

Predstavljanju novog limitiranog izdanja sata prisustvovale su brojne uzvanice, kao i sin legendarnog glumca, Chad McQueen, petostruki pobjednik Le Mans trke i vozač u filmu Le Mans, Derek Bell, glumac, vozač i ambasador brenda, Patrick Dempsey, kao i vozač trka Formula E šampionata 2017–18 i ambasador brenda, Jean-Éric Vergne.

Brujali su motori proteklog vikenda u Le Manu, gdje su ljubitelji satova prisustvovali predstavljanju novog jubilarnog Monaco izdanja. Mjesto za ekskluzivno veliko otkriće nije moglo biti prikladnije uključujući i projekciju filma iz 1971. “Le Mans”, u kojem je "King of Cool" kako su zvali Steve McQueen nosio kultni sat, osiguravši mu sigurno mjesto u povijesti urarstva.

Svaki aspekt dizajna Monaco satova je bio radikalan, stigavši tamo gdje nijedan drugi sat ranije nije, u smislu dizajna i tehnologije. Ne samo da je TAG Heuer Monaco bio prvi vodootporni četvrtasti sat, već je i prvi koji je imao automatsko pokretanje hronografa.

U čast 50. godišnjice Monaco sata, pet ograničenih izdanja će se sukcesivno objavljivati tokom cijele godine.

Ovi novi modeli inspirirani su različitim desetljećima od 1969. do 2019. godine i odaju počast ikoni stila u suvremenim interpretacijama. Nakon otkrivanja prvog modela na Grand Prix trci Monaka u svibnju ove godine, TAG Heuer je ponosno otkrio sljedeći model ograničenog izdanja koji slavi period od 1979. do 1989.

Usijana crvena vožnja kroz 80-te

Ovaj drugi po redu od pet satova, otkriva vatreni dizajn sa smjelim crvenim brojčanikom koji je sinonim za vrhunski dizajn i pobjedu na trkama.

Predstavljeno na crnom rupičastom remenu od teleće kože, koji je uokviren crvenom bojom, ovo specijalno izdanje asocira na brzinu i stil drugog desetljeća Monaco sata.

Model od nehrđajućeg čelika, sa četvrtastim kućištem, ima crveni sunray brojčanik i dva rodijumska podbrojčanika sa zaobljenim rubovima. Crno-bijeli akcenti na brojčaniku savršeno dopunjuju kazaljke sa crnim vrhom koje su, kao i indeksi, obložene Super-LumiNova® premazom radi bolje čitljivosti.

Poput originala, potisnici se nalaze desno od kućišta dok je krunica na lijevoj strani - nekonvencionalna karakteristika koja je izdvojila Monaco sat u proteklih 50 godina. Poklopac kućišta ovog sata inspiriranog 80-im godinama prošlog vijeka je izgraviran logotipom "Monaco Heuer", kao i "1979-1989 Special Edition" i ispisom "One of 169".

Inspiriran originalnim modelom, poklopac kućišta od nehrđajućeg čelika ima vertikalne i kružne brušene uzorke. U kućištu se nalazi poznati kalibar 11, moderna verzija hronografa sa automatskim navijanjem koji je debitirao u originalnom Monaco satu 1969. Ovaj sat je proizveden u ograničenom izdanju od samo 169 primjeraka.

TAG Heuer i film Le Mans

Da li je to bila sreća ili čista sudbina? Jack Heuer je jednom objasnio da prvi svjetski hronograf, koji je 1969. godine nazvan Chronomatic, nije bio stvar sreće, već je odgovorio na tadašnju potrebu za hronografima. "Ali, ako je Monaco bio pionir kada je u pitanju dizajn, njegova fantastična popularnost je sigurno stvar sreće", rekao je on. Kako priča ide, Heuer je poslao štoperice i hronografe na set snimanja filma “Le Mans”, kao i šest identičnih Monaco satova nakon čega je baš Monaco, odabran za Steve McQueena.

Sat možda nije bio uspješan 1970. godine, ali danas je on legendarna ikona TAG Heuer brenda. Sam Houer je rekao da nikada nije mogao ni da zamisli da će sat biti tako uspješan i poželjan kao danas.

Otišao je na set snimanja filma nakon što su satovi isporučeni, ali Steve McQueen nije bio tamo tog dana. Nikada se zapravo nisu ni sreli!

Specijalno pakiranje

Kao i sam sat, njegova kutija je također inspirirana originalom. Svaki od specijalnih modela dolazi u kutiji sa bojama koje odgovaraju satu i dekadi koju predstavlja, dok je sam sat položen na sivi jastuk crvenog interijera.

Model inspiriran 80-tim godinama upakiran je u tamno plavu kutiju ukrašenu Heuer logom i horizontalnom crno-bijelom kariranom trakom, koja simbolizira zastavicu kojom se maše na cilju trke. Pobjednik trke je prvi vozač koji vidi ovu zastavicu tokom prolaska kroz cilj.

Foto vlasništvo TAG Heuer

 
Pročitaj sljedeći tekst: 50-GODIŠNJICA MONACO SATA
 
KUPLJEN ROLEX ONLINE I OBOREN CJENOVNI REKORD

KUPLJEN ROLEX ONLINE I OBOREN CJENOVNI REKORD

Novi set rekorda oboren je na aukciji, kada je ultra retki Rolex Cosmograph Daytona JPS od 18-karatnog zlata, prodan po cijeni višoj od 1.5 miliona dolara, online…

KOLEKCIJA SATOVA VACHERON CONSTANTIN

KOLEKCIJA SATOVA VACHERON CONSTANTIN

Postoje samo dva trenutka kada se vrijeme gotovo potpuno zaustavi - kad ste u karanteni tjednima i kad vam se svaki dan čini potpuno isto...

CARTIER KOLEKCIJA SATOVA

CARTIER KOLEKCIJA SATOVA

Cartier je tvorac brojnih remek djela urarske industrije, od 1911.godine, pa sve do danas…

BULGARI KOLEKCIJA SATOVA

BULGARI KOLEKCIJA SATOVA

Talijanski luksuzni brend Bulgari predstavio je svoju najnoviju kolekciju satova ograničenog izdanja, 2020 BB Cities ...

NAJTANJI MEHANIČKI SAT SVIJETA

NAJTANJI MEHANIČKI SAT SVIJETA

Najtanji ručnonavijajući mehanički sat svijeta, prešao je veliki put od svoje konceptualne faze…

RAZMISLITE O AVANTURI I NE MISLITE NA VRIJEME

RAZMISLITE O AVANTURI I NE MISLITE NA VRIJEME

Moderno doba donijelo je sa sobom brojne privilegije u kojima možemo uživati ​​svaki dan, ali istodobno je gotovo potpuno poremetilo naš način života ...

BREITLING SAT

BREITLING SAT

U svemiru Breitling marke, ono što je staro, ponovno je postalo novo ...

SAT KOJI BIRA NAJPOPULARNIJI VIZIONAR SVIJETA

SAT KOJI BIRA NAJPOPULARNIJI VIZIONAR SVIJETA

Elon Musk se rijetko kada može vidjeti sa satom na ruci, osim kada odluči da se pohvali svojim specijalnim TAG Heuer Carrera Calibre 1887 SpaceX Chronograph izdanjem…

X