Putovanja

TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI

TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI
TAJLAND - BAJKOVITI CHIANG MAI

Chiang Mai je grad smješten u sjevernom dijelu Tajlanda, u provinciji Chiang Mai, i predstavlja jedno od najmagičnijih mjesta na svijetu ...

Chiang Mai je od strane TripAdvisora ​​stavljen na listu "Najboljih 25 destinacija svijeta". Na ovoj listi zauzima dvadeset i četvrto mjesto. Chiang Mai je osnovao kralj Mengrai 1296. godine. Njegovo ime znači "Novi grad". Izgrađen je na mjestu starijeg grada zvanog Wiang Nopburi. Vremenom je Chiang Mai počeo poprimati oblik moćnog utvrđenja, okružen je masivnim zidinama koje su ga štitile od neprestanih napada Mongola. U vrijeme opadanja kraljevstva Lanna grad je izgubio na svom značaju. na posljetku, točnije 1556. godine, Chiang Mai je osvojila Burma. Godine 1775. Chiang Mai je postao dio Siama, nakon što je tajlandski kralj Taksin pomogao u protjerivanju Burmanaca. Zbog neprestanih napada Burmanaca Chiang Mai je bio napušten od 1776. do 1791. godine. nakon toga ovaj grad je ponovno zaživio, i postao kulturni i ekonomski centar i neslužbena prijestolnica sjevernog Tajlanda. Danas je Chiang Mai drugi po značaju grad u Tajlandu, i grad koji posjeduje veliki broj znamenitosti i atrakcija. Baš zbog toga Chiang Mai svake godine posjećuje veliki broj ljudi iz cijelog svijeta.

Wat Prathat Doi Suithep je jedan od najpoznatijih hramova u Tajlandu. Nalazi se u spektakularnom planinskom okruženju s koga se pruža nevjerojatan pogled. Krivudav put do hrama vodi pored nekoliko lijepih vodopada. Zdanje potječe iz 1386. godine, a Tajlanđani ga poštuju kao jedan od najvažnijih vjerskih objekata u zemlji. Do hrama vodi tri stotine stepenica, a za one kojima je to mnogo postoji i dizalo.

Wat Chiang Man je najstariji hram u Chiang Maiu. Njegova gradnja započela je ubrzo nakon osnutka grada 1296. godine, a spada u red najznačajnijih povijesnih lokaliteta u ovom gradu. Iako nije toliko popularan kao drugi, ovaj hram ima mnogo toga pokazati. U njemu se mogu vidjeti prikazi Bude, od kojih se za jedan smatra da je star gotovo 2000 godina. Ovaj hram je dobar primjer klasične Lanna arhitekture.

Wat Chedi Luang je vjerojatno najupečatljivije vjersko zdanje u gradu. Nekada je ovaj hram bio najvažniji u prijestolnici Lanna. Potječe iz 1441. godine, a 91 metar visoka pagoda presječena je na pola tijekom potresa krajem šesnaestog stoljeća. Do danas je ostala djelomično renovirana, i predstavlja najvišu građevinu u starom gradu. Ujedno je i glavna atrakcija starog grada.

Wat Phra Singh je hram smješten u centru starog grada, i posjeduje najvažniju statuu Bude u Chiang Maiu. Riječ je o zdanju nastalom u klasičnom Lanna stilu gradnje koje je dom Phra Sihing Bude.

Wat Suan Dok je hram osnovan na zapadnom dijelu starog grada i to kao budističko sveučilište koji postoji i danas. U ovom hramu se nalazi pepeo nekolicine vladara Lanna. Posjetitelji mogu od monaha dobiti informacije o budizmu. Ovakav vid razgovora prakticira se svaki dan od pet sati popodne.

Wat Doi Kham je hram koji turisti rijetko posjećuju, iako sam hram originalno datira iz razdoblja prije osnivanja grada. U njemu se nalazi divovski Buda koji je izgrađen u skorije vrijeme.

Wat Jed Yod je hram izgrađen kako bi bio domaćin osmog budističkog koncila 1477. godine. Ovdje se nalazi pepeo kralja Tilokarata koji je i nadzirao gradnju hrama.

Chiang Mai Zoo je raspoređen na velikom prostoru, i za njega se kaže da je vrlo iscrpljujuć. Vrlo je brdovit, a životinje su smještene u prilično velikom prirodnom okruženju. U ovom Zoološkom vrtu žive razne životinje, od medvjeda do pingvina. Posljednje pridošlice su dvije pande, koje su ustvari na posudbi iz Kine.

Chiang Mai Night Safari je jedna od najnovijih atrakcija u gradu. Riječ je o prostoru od 120 jutara šume u podnožju Nacionalnog parka. Oko jezera se prostire Jaguar staza na dva kilometra, a okruženje je slično Zoološkom vrtu. Posjetitelje kroz safari voze tramvaji, a vožnja ide kroz regije Afrike, Azije i Južne Amerike. Osim divljih životinja, na ovom prostoru se nalazi restoran i najveća glazbena fontana u jugoistočnoj Aziji.

Chiang Mai Aquarium je posebna atrakcija u gradu. Iako nema izlaz na more, Chiang Mai ima najveći akvarij u jugoistočnoj Aziji. Nalazi se u Zoološkom vrtu i napunjen je sa 8 000 kubičnih litara vode, a uključuje i najduži akvarijski tunel na svijetu. u njemu živi preko 8 000 morskih vrsta, kao i 250 vrsta slatkovodnih životinja.

Wiang Kum Kam je prvobitni dio Chiang Maia, a otkriven je 1984. Nalazi se u neposrednoj blizini modernog gradskog područja, na jugozapadu. Podigao ga je kralj Mengrai tijekom svog prvog pokušaja da uspostavi selo, i to prije nego što je započelo kronično plavljenje rijeke Ping, koje je na kraju dovelo do napuštanja položaja. Na ovom području je otkriveno oko dvadesetak hramova, a njihov obilazak je preporučljiv uz pomoć bicikla ili nekih drugih prijevoznih sredstava.

Chiang Mai Nacionalni muzej se nalazi pored Wat Jet Yot i posjeduje kolekciju Lanna tajlandskih umjetničkih djela, slika, drevnih Buda i ratnog oružja. Muzej je izgrađen u novom sjevernom tajlandskom stilu gradnje i ima za cilj sačuvati umjetnost i kulturu sjevernog Tajlanda. Ovo je sjajno mjesto za upoznavanje lokalne kulture i tradicije.

Mae Sa centar za treniranje slonova nudi izvedbe slonova, kupanje slonova, i naravno vožnje na slonovima. Nalazi se na oko sat vremena vožnje u dolini Mae Sa, i sjajno je mjesto za cijelu obitelj. Ovdje se nalazi i bambus rafting centar. Mae Sa jedan od centara ove regije, a pored njega najpoznatiji je Mae Taman u Mae Zangu. Osim njih, tu je i kamp u Lampang, a nudi zabavno iskustvo sa slonovima. Posjetitelji se mogu slikati sa slonovima koji su obučeni da slikaju, sviraju glazbene instrumente, ili da obavljaju duhovite radnje.

Phuping palača i Nacionalni park su smješteni na nekih šest kilometara u planini. Ovaj lokalitet je ukrašen brojnim egzotičnim i šarenim cvijećem. Od sredine prosinca do početka veljače palača služi kao zimska rezidencija kraljevske obitelji, i tada je zatvorena za javnost. Dalje uz planinu se nalaze i druge, vrlo zanimljive atrakcije.

Botanički vrt kraljica Sirikit se nalazi tik do Mae Sa centra za treniranje slonova. Riječ je o predivnom vrtu koji se prostire na površini od 560 jutara, a u kojem se nalazi preko 700 vrsta biljaka. Neke od posebnih atrakcija su kaktusi i orhideje. Prirodni ambijent ovo mjesto čini pravom oazom mira. Osim brojnog zelenila, ovdje se nalazi restoran i suvenirnica.

Royal Flora grounds je razvijen kao "flora expo" na površini od 80 hektara. Nastao je 2006 / 07. u čast komemoracije šezdesetogodišnje vladavine kralja. Ovaj uređeni park sa stalnom izložbom postao je javni park.

Chiang Mai ima za ponuditi još mnogo toga. Ovo je grad duge kulture i tradicije, i dom je brojnih povijesnih znamenitosti. Također, ovo je i grad zabave. Posjetiteljima se nude razne vrste uživanja i razonode. Tu su i restorani u kojima je obavezno da se proba netko od lokalnih jela. Iako su brojna jela potpuno nepoznata, neka od njih su zaista ukusna. Chiang Mai odiše duhom tradicije i modernog načina života. Chiang Mai je s pravom jedna od najboljih destinacija u svijetu.

 
Pročitaj sljedeći tekst: PUTOVANJE DO RUBA SVEMIRA
 
OVO DOBIJETE KAD POMIJEŠATE TIROLSKI ŠARM I SNIJEG

OVO DOBIJETE KAD POMIJEŠATE TIROLSKI ŠARM I SNIJEG

Kada se pomiješaju tirolski šarm, makadamske ulice,i mnoštvo snijega rezultat je skijaška Meka - Kicbil...

BOŽIĆNI ADVENTI KOJE MORATE POSJETITI TIJEKOM BLAGDANA

BOŽIĆNI ADVENTI KOJE MORATE POSJETITI TIJEKOM BLAGDANA

Blagdanska atmosfera je več otpočela, a u zraku nam nekako sve miriše na vino, karanfilić, cimet i naranče...

POSJETITE ZLATNI MADRID

POSJETITE ZLATNI MADRID

Iako između Barselone i Madrida vlada u pogledu ljepote večno rivalstvo, nijedan grad nije življi od Madrida...

OTOK IZ BAJKE

OTOK IZ BAJKE

Želite li odmor od svega što vas okružuje - civilizaciju, moderne uređaje, internet, rad i ljude? Imamo savršeni prijedlog za vas ...

ODMOR U PEĆINAMA KAPADOKIJE

ODMOR U PEĆINAMA KAPADOKIJE

U srcu današnje Turske, sa svojim grčkim korijenima i bogatim krajolicima ...

CRVENI GRAD - OTKRIJTE MARRAKECH

CRVENI GRAD - OTKRIJTE MARRAKECH

Marrakech postoji već skoro tisuću godina i predstavlja grad povijesti i kulture ...

DESTINACIJE VELIKIH FILMSKIH HITOVA

DESTINACIJE VELIKIH FILMSKIH HITOVA

Jeste li ikada odgledali film koji vam je izazvao neodoljivu želju da odmah otputujete na mjesto gdje se odvija radnja filma?

GLAVNI GRAD TRULLO KUĆICA - POSJETITE ALBEROBELLO

GLAVNI GRAD TRULLO KUĆICA - POSJETITE ALBEROBELLO

Jedna od talijanskih čari jeste da kulturno-umjetnička blaga i povijesne znamenitosti nisu koncentrirana samo u velikim gradovima...

X
Movado decembar 2015 BP L
Movado decembar 2015 BP R