Putovanja

ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA

ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA
ZEMLJA NA KRAJU SVIJETA - PATAGONIJA

Priroda je ovoj parceli svijeta dala monumentalne glečere, zastrašujuće planinske masive, nepregledne pašnjake, veličine pojedinih država, gotovo netaknutu floru i faunu...

Kako prosječnom Europljaninu opisati Patagoniju, a da to ne zvuči kao uobičajeni kliše o nepristupačnom teritoriju na kraju svijeta koja je neprekidno izložena udarima surovog vjetra, ispresijecana beskrajnim putevima, planinskim vijencima i pašnjacima veličine pojedinih država? Taj teritorij pokriva trećinu argentinske i skoro isto toliko čileanskog teritorija i u sebi krije bezbroj čudesnih tajni: drevne glečere, zastrašujuće planinske masive, nepregledne pašnjake, gotovo netaknutu floru i faunu, a da ne spominjemo tragične sudbine autohtonih Indijanaca i uzbudljive životne priče prvih doseljenika iz čitavog svijeta. To je Patagonija, oblast na krajnjem jugu južnoameričkog kontinenta koju danas na ogromnim prostranstvima, zbog surove klime i netaknutog carstva prirode, nastanjuje tek oko 1.700.000 ljudi. Patagoniju je otkrio portugalski istraživač i moreplovac Fernando Magelan 1520. godine. Prema rijetkim spisima koji su sačuvani sa te Magelanove ekspedicije, zabilježeno je da su ovaj teritorij nastanjivali izuzetnio visoki i korpulentni Indijanci, koje je on nazvao Patagoni, odnosno ljudi velikih stopala. Otuda i ime Patagonija. 

Planinski vijenac Anda predstavlja prirodnu granicu koja Patagoniju dijeli na čileanski i argentinski dio. Desetljetni spor između dvije zemlje oko granice u Patagoniji okončan je 1881. krhkim sporazumom kojim ni Čile ni Argentina do danas nisu u potpunosti zadovoljni, jer nijednoj od ove dvije zemlje nije omogućen izlaz na oba oceana. Naime, političari i diplomati su ovaj Gordijev čvor, po kratkom postupku, presjekli mačem i odlučili da Čileu pripadne patagonijska obala Pacifika, a Argentini obala Atlantika. Na isti način je podijeljen i arhipelag Ognjena zemlja, na krajnjem jugu južnoameričkog kontinenta. 

Nezaboravna igra kitova u vodama oko zaljeva Valdes

Rujan i listopad su najbolji mjeseci za posjetu poluotoka Valdes, na argentinskoj strani Patagonije. Tada se u vodama oko ovog poluotoka nalazi na stotine kitova, ženki sa tek rođenim bebama. Ovdje ostaju šest mjeseci, dok mladi kit dovoljno ojača i krene na svoje prvo putovanje na daleki jug. Promatranje igre kitova u ovim vodama nezaboravan je događaj i nalazi se na gotovo svim listama doživljaja koje svaki čovjek mora bar jednom u životu doživjeti. Iako odrasle jedinke teže preko 30 tona, ovi nježni divovi uopće nemaju zube, hrane se isključivo planktonom i minijaturnim račićima i vrlo su blage naravi. Ta miroljubiva priroda u prošlosti ih je gotovo koštala opstanka, pa su danas proglašeni zaštićenom vrstom. Tako su kitolovce zamijenili brodovi puni radoznalih turista koji uzvicima neskrivenog zaprepaštenja i oduševljenja dočekuju svaki skok kita iz vode, njegov vratoloman salto unazad ili udar moćnim repom o površinu vode. Svakome zastaje dah od tog čudesnog spektakla, kao i pogleda na ogromno tijelo kita koje nečujno klizi ispod površine vode i veličanstvenu glavu najvećeg sisavca kako lagano izranja iz vode na svega dva, tri metra od broda punog turista koji u odnosu na njega podsjeća na običnu orahovu ljusku. Međutim, iako su kitovi ovdje apsolutne zvijezde, na poluotok Valdes turisti stižu i privučeni jednom od najvećih kolonija morskih slonova na južnoj hemisferi, ali i morskih lavova. Ali, u vodama u kojima ima morskih lavova uvijek vrebaju i krvoločne orke, odnosno kitovi ubojice. 

Neukroćena ljepota predjela

Putovanje Patagonijom duž obale Atlantika nudi fascinirajuće prizore nepreglednih prostranstava i pašnjaka koji kao da nemaju granice. Na imanjima se život nije mnogo izmijenio još od dolaska prvih doseljenika. Uobičajeno je naići na ponekog usamljenog gaučosa, povijenog naprijed, visoko u sedlu, vrata duboko uvučenog u pončo da bi se bar nekako zaštitio od jakih naleta vjetra koji ga nemilosrdno šiba.
Ta divlja, neukroćena ljepota predjela vodi do nacionalnog parka "Monte leon", koji se proteže na 60.000 km duž argentinske obale. Ovo zemljište prvo je kupio zaljubljenik u prirodu i milijarder Daglas Tompkins i kasnije ga poklonio argentinskoj vladi koja ga je proglasila prirodnim rezervatom za mnoge zaštićene životinjske vrste - trome morske lavove, bučne "Magelanove pingvine" i ljubopitljive ljame. Ove lijepe i surove prostore nastanile su najrazličitije vrste morskih ptica. Tko god dođe na ovo mjesto uzbudljive ljepote, odmah će steći najvećeg neprijatelja - a to je nemilosrdni patagonijski vjetar. Zato je vrlo malo onih koji mogu izdržati duži boravak pod udarima koji šibaju po licu i tijelu. Uspijevaju samo najizdržljiviji i najstrpljiviji ljubitelji prirode, oni koji su spremni da danima čekaju izaći vani čim se pojavi i najmanji nagovještaj lijepog vremena i smirivanja vjetra.

Ognjena zemlja na kraju svijeta

Sljedeća stanica ovog putovanja je grupa otoka surove klime, Ognjena zemlja, na krajnjem jugu južnoameričkog kontinenta, od kojeg su odvojeni Magelanovim prolazom. Kada poslije kratke vožnje trajektom stupite na tlo Velikog otoka, već poslije stotinjak kilometara dublje u unutrašnjosti otoka uzdiže se visok planinski vjenac obrastao gustom šumom koja krije brojna gorska jezera i vodopade. Ušuaja i Rio Grande dva su najveća grada na arhipelagu Ognjena zemlja i oba pripadaju Argentini. Najjužniji grad na svijetu, Ušuaja, i njegovi stanovnici imaju neuobičajenu i burnu povijest. A ona dokazuje da tko god je na ovim prostorima živio, kao starosjedilac, godinu dana ili samo nekoliko mjeseci, treba da bude posebnog kova, snažne fizičke i psihičke konstitucije. Dovoljno je provesti nekoliko sati u lokalnom Pomorskom muzeju i ostati ćete pod snažnnim utiskom o nevjerojatnim sudbinama prvih pomoraca i doseljenika koji su osnovali ovaj grad na kraju svijeta. Ali, za one prave avanturiste i moreplovce ovo nikada nije bio, a ni danas nije, kraj sveta, već luka koju posjećuju najveći turistički kruzeri, jer, među istraživačima, kako profesionalnim tako i amaterima, Ušuaja je poznata kao luka koja je najbliža Antarktiku. Iz Ušuaje, stotinjak kilometara dalje u brda, put vodi na čileanski stranu otoka i do nacionalnog parka "Tores del paine". Ovo putovanje vrijedi svakog truda, jer ovaj veličanstveni park, koji se prostire na 181.000 hektara, savršeno je mjesto za zaljubljenike u netaknutu prirodu i godišnje ga posjeti čak 200.000 turista iz čitavog svijeta. U parku ima dobro uređenih kampova i hotela za svačiji džep. Najveći dragulj parka "Tores" svakako je gorsko jezero Grej, okruženo glečerima, u čijoj se tirkiznoplavoj vodi, kao u ogledalu, ogledaju najplavlje nebo i bijeli paperjasti oblaci. 

Očaravajući "Park glečera"

Poslije nacionalnog parka "Tores", malo dalje na sjever, ali na argentinskoj strani, nalazi se pravi ledeni dragulj, "Nacionalni park glečera". Najpoznatiji među njima je glečer Perito moreno, visok 60 m, širok 5 i dugačak 15 kilometara. Ovaj prirodni ledeni gorostas ostavlja bez daha a njegovi plavičasti ledeni blokovi kao da stenju, cvile, grme, pucaju i obrušavaju se u dubine jezera Arghentino. Zamislite samo kakav je doživljaj vožnja brodom između ogromnih santi leda, čudesne plave boje, do samog podnožja glečera Upsala. Kakav doživljaj! Kao, uostalom, i kratka posjeta obližnjem jezeru Oneli, prekrivenom santama najrazličitijih oblika i neobičnih boja, koje okružuje mrtva šuma. Sloj zemlje je ovdje toliko tanak da drveće ne uspijeva dugo opstati i oduprijet se snažnim udarima surovog, patagonijskog vjetra. Ovo jedinstveno ledeno carstvo, pored glečera, nudi i nezaboravne trenutke obilaska čudesnih čileanskih fjordova do kojih se stiže polaskom starog trajekta “Navimag” iz luke Puerto Natales. Prvi dan plovidbe je i najuzbudljiviji, jer trajekt plovi patagonijskim kanalima i stiže do podnožja glečera Amalija. Drugog dana stiže se do mjesta Puerto Eden koje bi, zbog surove klime preko cijele godine bilo potpuno odsječeno od svijeta da nema ovog turističkog trajekta koji na svakih 14 dana dovozi nove turiste iz čitavog svijeta i najosnovnije potrepštine za lokalno stanovništvo. 

Čiloe, priča o zajedničkom opstanku dva naroda

Konačna destinacija većine turista koji dolaze u Patagoniju je poseta grupi čileanskih otoka Čiloe. Na prvi pogled ova otočja sa 350 kišnih dana tijekom godine nemaju mnogo toga ponuditi radoznalom svjetskom putniku sa drugog kraja svijeta. Međutim, tko god da je ovdje stigao, poslao je glas, fotografirao, razglasao po svijetu i ispričao priču o drvenim crkvicama i šarolikim fasadama sojenica. Kolorit kao u dječjim bajkama i fasade najrazličitijih boja - od nebeskoplave, limunžute, nježnoroze do intenzivno ljubičaste “ratuju” sa vječnim nebeskim sivilom. Na ovim majušnim otočjima smješteno je čak 150 crkvica, od kojih se 16 nalazi na listi Svjetske kulturne baštine. Sve su izgrađene od drveta, bez ijednog čavla, koji bi na tako vlažnoj klimi svakako istrulili. One su odraz jedinstevne povijesti ovog neobičnog mjesta. Jer, za razliku od drugih mjesta širom Patagonije, gdje je autohtono stanovništvo raseljeno ili potpuno asimilirano, ovdje su lokalno stanovništvo i prvi kolonisti udržili snage da bi zajednički opstali na tom surovom, negostoljubivom terenu. Jezuiti su donijeli svoju religiju i poznavanje mnogih zanata, a Indijanci vještinu preživljavanja. Zajedno su iskoristili najveće lokalno prirodno bogatstvo, drvenu građu, i izgadili jedinstvene drvene crkvice. Povijest arhipelaga i naroda koji ovdje žive najbolje se može upoznati posjetom Plavom muzeju, otvorenoj pijaci u mjestu Ankud, kao i čuvenoj drvenoj Žutoj katedrali.

 
Pročitaj sljedeći tekst: LINZ - GRAD IZ BAJKE
 
POSJETITE FRANCUSKU POLINEZIJU

POSJETITE FRANCUSKU POLINEZIJU

Ne odustajte od svog snova i avanturističkog odmora za ovu godinu, jer to će biti moguće vrlo brzo ...

PUTOVANJE U ITALIJU U POLA CIJENE

PUTOVANJE U ITALIJU U POLA CIJENE

Da nije bilo pandemije koronarnog virusa o kojoj se stalno govori, plaćeni odmor u Italiji izgledao bi kao ostvarenje snova ...

POSJETITE ČAROBNI OTOK VIS

POSJETITE ČAROBNI OTOK VIS

Novi nastavak filma Mamma Mia, stigao je u kino, a publika je s nestrpljenjem iščekivala da vidi na kojoj egzotičnoj lokaciji se dešavaju nove avanture Donne...

ČUDESNA LJEPOTA  USRED OCEANA

ČUDESNA LJEPOTA USRED OCEANA

Postoji jedno mjesto u oceanu, koje izgleda kao vrata za neki sasvim drugi svijet…

LUKSUZNA NOVA DESTINACIJA BOGATIH

LUKSUZNA NOVA DESTINACIJA BOGATIH

Kažu da među svjetskim milijunašima trenutno postoji jedna dobro čuvana tajna...

SUVREMENA OAZA NA TAJLANDU

SUVREMENA OAZA NA TAJLANDU

Ukoliko tragate za odmorom i opuštanjem usred bujne, egzotične vegetacije i miomirisnih šarenih vrtova, ovo magično odmaralište je kao stvoreno za vas.

DESTINACIJA NA KOJIMA JE LUKSUZ ZAGARANTIRAN

DESTINACIJA NA KOJIMA JE LUKSUZ ZAGARANTIRAN

Većina ljudi tijekom života vrlo rijetko može sebi priuštiti odlazak na neku egzotičnu destinaciju...

DOŽIVITE FESTIVAL LAMPIONA NA TAJVANU

DOŽIVITE FESTIVAL LAMPIONA NA TAJVANU

Iako je prvi siječanj sada već daleko iza nas, proslava Nove godine svakako još nije gotova…

X