RESTORAN IZ FINSKE INSPIRIRAN PRIRODOM

Finski dizajner Lora Sepanen, primijenila je paletu zemljanih tonova u čitavom prostoru restorana u Helsinkiju, kako bi dočarala magiju njihove kuhinje…

Maannos kitchen and bar, smješten južno od centra grada, nudi sezonski meni sa jelima koja su bazirana na povrću, korištenjem sastojaka koji su ekskluzivno uzgajani u Finskoj. Kada se prevede sa finskog, naziv ovog restorana zapravo označava prvi i najplodniji sloj zemlje.

Upravo to je bila početna točka za rad dizajnerice, koja je prvenstveno ustanovila estetiku restorana, koju je akcentirala bojama koje su slične zemlji, glini, blatu, pijesku i drugim elementima prirode. “Kao dizajner, željela sam da kombiniram tri stvari: staru industrijsku građevinu, filozofiju vlasnika kada se govori o hrani koju služi i moderni skandinavski dizajn”, objašnjava dizajnerica.

Ona je odlučila sačuvati postojeće betonske podove restorana, kao i cigleni zid. Ostale površine dobile su gipsane završnice od travertina, koji im je podario blijedo sive završne detalje. Ogoljene cijevi na plafonu također su osvježene slojem bijele boje.

Drveni bar krasi centralni dio prostora, a ispraćen je stolovima koji su kreirani od drveta porijeklom iz šume vlasnika restorana. Smaragdno zelene i tamno plave Beetle stolice danskog brenda Gubi krase ovaj prostor, kao omaž živahnom pejzažu Finske i njenim jezerima.

“Tepih od jute i sofa u oker boji podsjećaju me na polje kukuruza”, kaže dizajnerica. Metalik detalji u ovom prostoru potiču od kružnih mesinganih zidnih lampi i glomaznog reflektiranog stolića za kavu koji se nalazi nadomak ulaza.  

Foto: Pauliina Salonen.

  • Ključne reči: