KOJI SU NAJSKUPLJI KONJI NA SVIJETU?

Kada govorimo o konjičkom sportu, prva asocijacija je novac. Količina novca koju ovaj sport donosi je nevjerojatna. Svi u ovom sportu zarađuju -džokeji, uzgajivači, sponzori, TV tvrtke kao i kladionice.

Utrke konja oduvijek su bile stvar prestiža i luksuza, a nerijetko su vlasnici najskupljih konja šeici, prinčevi, bogataši ... Uzgajivači iz čitavog svijeta čekaju na sezonu parenja s nekim od najskupljih primjeraka pastuha. Evo nekih imena koja su ušla u anale konjičkog sporta po zaradama.

American Pharoah

Trostruki osvajač krune, konj pod imenom American Pharoah zarađuje ogroman novac i od parenja, pa je od 2015. godine do sada, za svako zdravo ždrijebe dobio postotak od 200.000 $.

Uzgajivačnica Ashford Stud otkupila je prava za ovog konja 2015. godine tako da je ovaj petogodišnji pastuh do sada ovoj uzgajivačnici donio već $ 20 miljuna samo za parenja. To je gotovo dvostruko više od novca $ 8.7 milijuna koji je ovaj konj zaradio u trkaćoj karijeri tijekom koje je osvojio 9 od 11 utrka. Giant Causeway je konj iz iste uzgajivačnice koji zarađuje samo 85.000 $ od parenja, dok Tapit uspije zaraditi zahvaljujući svom podrijetlu i do 300.000 $ za svako ždrijebe.

Frankel

Nepobjedivi Frankel je konj koji dobiva 150.000 $ za parenje. Nakon što je okončao karijeru nakon 14 pobjeda, vladala je velika potražnja za njegovim ždrebcima. Objavljeno je da je ovaj konj samo godinu dana nakon što je otišao u "mirovinu" zaradio $ 19 milijuna od postotka za parenje, što je skoro 5 puta više nego što je zaradio tijekom svoje trkaće karijere. Za ovog konja kažu da je bio jednako zauzet kao pastuh jer su 126 čistokrvne kobile, od 133 koje su mu dovedene na parenje, rodile zdravu ždrebad.

Seattle Dancer

Seattle Dancer je 1985. godine je kupljen po cijeni od $ 13.1 milijuna. To je najskuplji prodan jednogodišnji konj ikad na svijetu na jednoj aukciji. Možete li zamisliti koliko bi ovaj konj koštao danas? Kažu oko $ 30 milijuna. Ovaj konj osvojio je doslovno sve najprestižnije nagrade, jednostavno je bio predodređen za to.

Green Monkey

2006. godine konj po imenu Green Monkey 2 godine star, prodan je za $ 16 milijuna. Čistokrvni konj od oca Forestry i kobile Magical Masquerade je najskuplji trkaći konj ikada prodan na aukciji, mada je ovo definitivno bila loša investicija jer ovaj konj poslije te prodaje, nije osvojio nijednu titulu, a već naredne godine se umirovio. Za parenje je kasnije dobivao samo postotak od 5000 $ što je praktički ništa naspram Frankela ili American Pharoah.

Fusaichi Pegasus

Najskuplji konj svih vremena je definitivno Fusaichi Pegasus, s rekordnom zaradom od parenja od čak nevjerojatnih $ 60 milijuna. Konj je osvojio 6 od 9 utrka.

N.V.T.